T-RackS Quad Comp

4 sávos opto-kompresszor és ekvalizer.

Egy többsávos kompresszor gyakorlatilag több darab, különböző frekvenciasávokban működő kompresszort jelent, amivel egyszerűn kezelhetjük például csak a mélyeket, vagy csak a magasakat. Ez utóbbi megoldás de-esser néven is ismert. Emellett segítségükkel megoldhatjuk a szélessávú kompresszorok egyik nagy problémáját, miszerint az egyes frekvenciák eltérő felfutási vagy lecsengési időt igényelnének.


Sokan mégsem szeretik a soksávos kompresszorokat, mert ezekben a frekvenciasávokat keresztváltókkal különítik el egymástól, amik gyakorlatilag átlapolt szűrők, és kedvezőtlen fáziseltéréseket okoznak a frekvenciák között. Erre persze megoldás lehet egy lineáris fázisú szűrő alkalmazása, de a legtöbb multiband compressor mégsem ilyen. A Quad compban alkalmazott keresztváltó szűrők sem lineárisak, de meredekségüket 6-12-24-48 dB/oktáv-ból választhatjuk ki, sajnos csak globálisan, nem sávonként. Ha pl. 6 vagy 12 dB/oktávot választunk, a fáziseltérés még alacsonyan tartható. A hallható spektrumot 2, 3, vagy 4 sávra oszthatjuk fel, a keresztváltók frekvenciáit ezek között szabadon mozgathatjuk a sávok között látható fehér kis négyzetekkel. A beállításban segít, ha az adott sávot "SOLO"-ba kapcsoljuk.

Az egyes sávok paramétereinek beállításához a középső vörös kijelzőn lévő frekvenciasávba kell kattintani, ekkor az alatta lévő paraméterek az adott sáv beállításait mutatják. Itt az általános paramétereket találjuk: küszöbérték, arány, felfutás, lecsengés és jelszint. Ez utóbbit ekvalizerként is használhatjuk, mert a kiválasztott frekvenciasáv erősítését tudjuk vele beállítani. Minden sávot egyesével tudunk monitorozni a "SOLO" gombra kattintva, amit akár ellenőrző funkcióként is használhatunk. Ugyanígy működik a "BYPASS" is, amivel a kiválasztott sáv kompresszióját és jelszint változtatását is kikapcsoljuk. A létrejövő jelszint csökkentést a sávokon grafikusan, alatta számmal, és a kijelző melletti kivezérlésmérőn oszlopos formában, sávonként is láthatjuk.


A plugin képes sztereó és mid/side módban is működni, ez utóbbi esetben a mód választó kapcsoló állásától függ, hogy éppen a közép vagy a szélek beállításait látjuk-e. Ilyenkor egyébként az oszlopos jelszintcsökkentés-mérő két színnel jelzi az értékeket, vörössel a közép részt, szürkével a széleket. A "LINK BANDS" kapcsolóval az összes sáv beállítása azonossá válik, amit jól használhatunk egy kezdeti közös beállítás megtalálásához, de a sávok külön történő beállításához ezt ki kell kapcsolni. Sajnos ez az összekapcsolás nem tartja meg a sávok közötti relatív értékeket, így globális paraméterkompenzációra nem használható. Már csak egy paraméter maradt, ez pedig az "OUT", amivel a kimenő jelszintet tudjuk beállítani. A Reset kapcsolóval alapállapotba állíthatjuk a paramétereket, a Bypass-al pedig a teljes plugin működését tudjuk felfüggeszteni.

Maga a Quadcomp alapvetően egy dologban különbözik igazán a többi soksávos kompresszortól, mégpedig, hogy opto-kompresszorként működik. Ezzel rendkívül zenei kompressziót képes előállítani, ami azt jelenti, hogy a létrejövő jelszint csökkentés nagyon hasonlatos ahhoz, ahogyan mi emberek hallunk. Alapvetően egy nagyon tiszta hangú, színezéstől és torzítástól szinte mentes kompresszorról beszélünk. Ezért, bár elvileg bármilyen hangszerre használható, a legtöbbször mixbuszon, vagy maszterre alkalmazzák. Jó hasznát vehetjük basszus, vagy akár ének sávokon is.


A 100€-s plugin licencét 2019. február 14-ig ingyenesen szerezhetjük meg, ha már rendelkezünk az ingyenes T-Racks 5-el, és/vagy feliratkoztunk az IK Multimedia hírlevelére. Ehhez először létre kell hoznunk egy ingyenes IK Multimedia fiókot, és eközben engedélyezni a hírlevelet is. Miután bejelentkezünk a fiókba a képen látható üzenet fogad minket. Jelöljük be a kis négyzetet, és kattintsunk az "OK THANKS" gombra. Ezután töltsük le a T-Racks 5 CS-t (Custom Store) és telepítsük. Figyelem, a program csak 64 bites rendszeren és DAW-ban működik! Az aktiváláshoz szükséges sorozatszámot az IK fiókunkban találjuk meg.


Következő lépés, hogy indítsuk el a DAW-ot, és nyissuk meg benne a Quadcomp plugint. Ekkor egy felirat figyelmeztet minket, hogy még nincsen licenc aktiválva. Kattintsunk az "OK"-ra, ekkor megnyílik a T-Racks 5 CS. Kattintsunk a "GEAR"-re, majd a "Restore My Gear"-re. Jelentkezzünk be az IK fiókunk adataival, ezután az aktiválás automatikusan megtörténik, többet ezt nem kell elvégezni, a CS ablakot be is zárhatjuk. Jó ha tudjuk, hogy az összes T-Racks modult időkorlát nélkül is kipróbálhatjuk, ha nem az "OK"-ra, hanem a "cancel"-re kattintunk. Ilyenkor kb. 10 másodpercenként fehér zajt ad a plugint, de ettől még próbálgatni lehet őket. Amelyik tetszik, akár külön is megvehetjük, bár szerintem az áruk így horror kategória. A Quadcomp sem ér meg 126€-t (áfával), de az ingyenes akcióban érdemes lecsapni rá, ha még nincsen soksávos kompresszorunk, mert vele együtt egy T-Racks classic EQ plugint, és magát a T-Racks masztering keretprogramot is megkapjuk ingyen. Aki inkább más ingyenes többsávos kompresszort szeretne, annak ajánlom a ReaXcomp-ot.

https://www.ikmultimedia.com/news/?item_id=7143

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése