VSL Big Bang Orchestra

Vienna Symphonic Library-Free Big Bang Orchestra

A Vienna Symphonic Library, népszerűbb nevén VSL, talán az egyik ipari szabvány a szimfonikus hangkönyvtárak között, valószínűleg sokkal több mozi és TV filmben hallható, mint azt sokan gondolnánk. Eddig ez kereskedelmi termék volt, még akkor is, ha voltak ingyenes licencek. Ezt úgy kell érteni, hogy a hangkönyvtárak használatához e-licencer hardver kulcsot kellett használni, amit meg kellett vásárolni. Mivel a VSL úgy döntött, hogy a továbbiakban áttér az iLok rendszerre, ez kinyitotta a kaput a teljesen ingyenes licencek felé, hiszen az iLok lehetővé teszi, hogy hardver kulcs nélkül is licencelhessünk.

A Free Big Bang Orchestra egy ingyenes hangkönyvtár, ami a VSL saját szemplerében, a Vienna Syncron Player-ben fut. Ez egy ingyenes plugin, amit a többi virtuális hangszerhez hasonlóan használhatunk DAW-ban, vagy más plugin futtató környezetben. A VSP önmagában nem jó semmire, hangot nem ad ki, ezért úgynevezett hangkönyvtárat kell hozzá telepíteni (olyan, mint a Kontakt). A BBO könyvtárban az úgynevezett tutti hangzást kapjuk. Ez az olasz szó azt jelenti, hogy mindenki, és a zenei világban úgy kell érteni, hogy minden zenész egyszerre játszik, a legtöbbször ugyanazt. Ezt úgy képzeljük el, hogy az egész szimfonikus zenekar minden tagja ugyanazt a hangmagasságot játssza, legfeljebb más oktávban, vagy az egyes szekciók olyan hangot játszanak, ami így együtt egy adott akkordot szólaltat meg. zenei művekben, filmzenében általában a nagy volumenű hangzást adja.

A licenc megszerzéséhez, a telepítéshez és a használathoz a következő lépéseket kell végrehajtani:

1. iLok fiók létrehozása.
Ez teljesen ingyenes. A böngészőben ugorjunk a "https://ilok.com/#!registration" oldalra, adjuk meg az adatokat és ha még nincs, hozzuk létre a fiókot a "Create Account" gombra kattintva.
2. Töltsük le és telepítsük az https://ilok.com/#!license-manager -t. Adjuk meg az adatainkat, amit a regisztrációnál megadtuk, így be tudunk lépni a fiókba.

3. VSL fiók létrehozása.
Ugorjunk a https://www.vsl.co.at/en/MyVSL/Profile oldalra, és ha még nincs, hozzunk létre egy fiókot. Igazoljuk vissza az e-mail címünket a kapott linkre kattintva.
4. Lépjünk be a VSL oldalán a Login-el.
5. Lépjünk a "My Products" menüpontra, és a "Your iLok User ID:" dobozba írjuk be a választott iLok nevünket, majd katt a "Submit"-re. Figyelem! Az azonosítót pontosan adjuk meg, mert ha elírunk valamit és más kapja a licencet, akkor visszaszerezni már nem lehet!

6. BBO licenc megszerzése.
Ugorjunk a https://www.vsl.co.at/en/BBO linkre, és tegyük a kosarunkba az "Add to Basket"-re kattintva. A megjelenő ablakban kattintsunk a továbbra. Ha mindent jól csináltunk, a "Big Bang Orchestra: Free Basics" licenc már az iLok fiókunkban van. Erről meggyőződhetünk, ha elindítjuk az iLok managert az internetre kötött gépünkön, és belépünk a fiókba. A jobboldali listából húzzuk a licencet a kívánt helyre. Ez lehet egy fizikai iLok, vagy a saját számítógépünk merevlemeze, mindkettőt a baloldali listában találjuk. Az áthelyezési kérdésre válaszoljunk igennel, és a licenc a kiválasztott adathordozóra kerül. Figyelem! Ha a merevlemezt formatáljuk, a licenc elveszik, tehát ilyen esetben előbb dobjuk vissza a licencet a fiókba, és csak utána formatáljunk!

7. Vienna Assistant
Töltsük le és telepítsük a VSL letöltő szoftverét. A linket a vásárlást igazoló oldalon találjuk meg. Futtassuk a VA-t, és lépjünk be a VSL fiókadatainkkal. Az első bejelentkezés után kattintsunk a "Skip"-re, majd állítsuk be a letöltéshez és a hangkönyvtárak tárolásához választott mappánkat.

8. A VA-ban töltsük le és telepítsük a Syncron Player-t. (Kattintsunk a képéra, majd "Install") Ha kész, akkor ellenőrizhetjük a sikeres telepítést a DAW-ban. Egy új projektben nyissuk meg a telepített VA plugint. Egyelőre ez még semmire nem jó, kell még hozzá a hangkönyvtár. Zárjuk be a DAW-t.

9. BBO Free hangkönyvtár telepítése.
Térjünk vissza a Vienna Assistant-be, kattintsunk baloldalon a "Not installed"-re. Ekkor megjelennek a fiókunkban lévő, még nem telepített összetevők, köztük a BBO Free Basic. Kattintsunk rá, ekkor megjelennek a lehetséges opciók. Ellenőrizzük, hogy a választott helyre települ-e, mert ha nem, akkor a VA nem fogja látni. Ha nem akarjuk a teljes könyvtárat telepíteni (letölteni), akkor a jobboldali listából kivehetjük ami nem kell. A teljes letöltés kb 500MB, a kitömörített hangkönyvtár kb. 1,5 GB lesz. Ha mindent rendben találtunk, kattintsunk az Install-ra.

Indítsuk el a DAW-ot, egy sávon nyissuk meg a Syncron Player-t. Ha mindent jól csináltunk, akkor a baloldali listában láthatóvá válik a Big Bang Orchesra Free. Innen választhatunk a szükséges könyvtár szerint. A névre kattintva betöltődik a prezet, és lehet zenélni!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése