Szintetizátor oszcillátorok-MCTV S01E01

A Microchips TeleVízió első, kísérleti adása. Mire számíthatunk?

- Egy óra ötvenhat perc negyvenöt másodperces ismerkedés a szintetizátorokban található különböző oszcillátorokkal. Köszönhetően az űrkorszak technológiájának, ízlés szerint több részletben is megtekinthető.

- Olcsó PC mikrofonnal rögzített szöveg. A zajszűrést a hangkártya saját algoritmusa végezte, ami mint hallható, nem a legszebb hangzású.

- Alacsony bitrátás audió tömörítés. Az elsősorban két oldalon hallható torzítás ennek köszönhető, és nem a szintik adják ki magukból. Ez csak a felvétel után derült ki, a próbák alatt nem lehetett hallani... ezért nem fogom újra venni az egészet.

- A kép nem ennyire borzalmas, de a szokásos vörös tömörítés látható. Így is lassú volt a render és a feltöltés.

- Kismértékű magamutogatás, vagyis nosztalgia, régi idők otthoni teknója.

- Becsúszott egy-két baki is, például a burkológörbe generátort többször is hullámforma generátornak nevezem, és 1:51:00 körül a DX7 tesztnél a szinusz hullám helyett kétszer is négyszöghullámot mondok.

- A videó elején hallható programok a következők:
Enterprise 128: Sound Tracker (Rockmonitor 2.1), Rockdigi, Say (beszéd szintetizátor)
PC (286): FastTracker2, Impulse Tracker

A jövő

A jövőben elsősorban élő sztrímingek lesznek a Microchips TeleVízióban, nem felvételről mennek majd az adások. Azért lesz ez így, mert interaktív műsort szeretnék készíteni, ahol lehet kérdezni (csetben), és ha akarunk, akkor válaszolunk is rá (az esetleges vendéggel).

Ebből gondolom kiderült, hogy tervezem vendégek szerepeltetését is, elsősorban "szakértőket", akik egy-egy adott témában többet tudnak mint én, így remélhetőleg én is okosodok majd. Alapvetően zenészekre érdemes számítani, olyan témakörben, ami éppen foglalkoztat.

Az öncélú ismeretszerzés mellett remélem lesznek olyan adások is, amiket a nézők kérésére készítek. Ezt úgy lehet elérni, ha a hozzászólásokban megírják a kedves érdeklődők, hogy mit szeretnének látni a műsorban.

Hangminőség tekintetében mindenképpen előrelépés lesz, amikor nem leszek lusta és bekötök egy normális dinamikus mikrofont, esetleg egy nagymembrános kondimikrofont a csöves erősítőbe, és nem az alaplapi mikrofonbemenettel rögzítem a beszédet. Ja, és akkor lesz a láncban analóg EQ és kompresszor is. Persze ha a nézők szerint így is jó, akkor marad ez a jelenlegi "gyorsabb" megoldás. Majd megírják a hozzászólásokban.

Adássűrűség

Újabb adás akkor lesz, ha az előző megtekintése és lájkolása (vagy diszlájkolása) elérte az 500-at, vagy nagyon unatkozom. Ennyit hadd engedjek meg magamnak! Aki azt hiszi, hogy a pénz miatt csinálom,  annak elmondom, hogy az elmúlt 5 és fél évben a Microchips oldalt több mint 400.000-szer nyitották meg, amire összesen nagyjából 20.000.- Ft reklámbevételt adott a Google. Nem egy aranybánya, és nagy valószínűséggel a videók sem fognak sokkal többet hozni. Nem a szervereknek szeretnék dolgozni, hanem embereknek. Ha nincs néző, nincs szükség az adásokra sem.

S01E01

Nagyképűen nevezzük így ezt az első kísérleti adást, feltételezve, hogy nem csak több részt, de több évadot is megérnek majd a Microchips TeleVízió adásai!

Az első pár adásban alapvetően egy régi tervemet szeretném megvalósítani, vagyis megtudni, hogy melyik szintetizátor mire jó (mire érdemes használni) és miért. Ezt amúgy is megcsináltam volna, de gondoltam, ha már csinálom, miért ne vehetném fel mindezt, és fűzhetnék hozzá néhány kommentárt, hátha más is okosodik belőle.

Mint a cím is mutatja, az első adásban a különböző szintetizátorokban található oszcillátorokkal fogunk foglalkozni, ezeket próbálgatjuk, illetve ismerkedünk a különböző technológiákkal. Hogy miért az oszcillátorok? Mert minden szintetizátorban innen indul a "hang", tehát ez az alapja az egésznek. Ha itt nincs eltérés, akkor máshol kell keresni, de az egyszerűség kedvéért szerintem érdemes mindig az alapoktól kezdeni a megfejtést.

És akkor jöjjön a produkció, amihez mindenkinek kellemes időtöltést kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése