Augmented STRINGS Intro

Arturia-Augmented STRINGS Intro, új technológián alapuló akusztikus vonós hangszereket utánzó virtuális hangszer licenc 2022 április 30-ig ingyenesen.

Az Arturia egy újfajta megközelítéssel jelentkezik az akusztikus hangszerek utánzásának terén. Az új rendszerben mintavett és szintetizált hangokat használnak egyszerre, így az eredetihez nagyon hasonlító, de normál hangmintáknál sokkal szélesebb lehetőségeket biztosító rendszer jön létre. A motorban a virtuális modellezéstől kezdve a hullámtáblás szintézisen át a granuláris és harmonikus szintézisig minden benne van, egy hangszerben egyszerre két rétegben, amiben rétegenként két szintézis rendszer működhet. Az egyik pl. lehet egy multiszempler, ami a hangszerek felvételeit tartalmazza, a másik pedig egy szintetizátor. A két rendszert nagyon szépen láthatjuk a plugin ablakában, méghozzá "működés közben". A rendszerek között a középen található "MORPH" potival tudjuk a hangot keverni, amivel nagyon érdekes effekteket hozhatunk létre. Például egy zenekari vonós hangból szinte észrevétlenül térhetünk át egy zakatolásba. Nekem nagyon tetszik, hogy a grafikai megjelenítés milyen aktívan igazodik a hanghoz.


Az Intro megjelölés már sejteti, hogy ez nem a teljes változat, hanem csak egy "demó". Valójában ez a rendszer csak a kezelőszervek számában van korlátozva, maga a motor ugyanaz, mint a teljes változatban. Leginkább az Arturia Labs-hoz hasonlítható, ahol minden Arturia szintit meg lehet szólaltatni, de csak pár paramétert tudunk átállítani.

50 prezetet találunk alapból, amivel már egy komolyabb kortárs filmzenét is össze lehet hozni, hiszen nem csak vonósokat, hanem basszust, billentyűket, szekvenciákat és effekteket is kapunk. Persze nem csak filmzenére használható, hanem a kreatív elme által létrehozott bármilyen megoldásban, akár rockzenében is, ha háttér vonósokra van szükségünk. Természetesen saját programot nem tudunk készíteni, csak a már meglévőket némileg módosítani és ezeket elmenteni saját néven. Amit változtatni tudunk, az a morfolás mértéke, egy ekvalizer-szerű szűrő, modulációs effekt, két egyéb effekt százalékos aránya, valamint késleltető és zengető keverési aránya.

MIDI szempontból az Arturiától már megszokott kontroller rendszert kapjuk, vagyis bármelyik paramétert rá tudjuk kapcsolni bármelyik MIDI CC-re. Emellett a hangszer ismeri a MIDI Polyphonic Expression-t is, amivel további effekteket tudunk élőben is létrehozni. A plugin alapból átveszi a DAW tempóját, így az időzített paraméterek tempóban szólalnak meg.

A licenc megszerzéséhez ingyenes Arturia fiókkal kell rendelkezni.  Ha megnéztük a demót és tetszett, akkor kattintsunk a "Get it for free"-re. Lépjünk be a fiókba, vagy hozzunk létre egyet. Ezután kattintsunk a megjelenő "Add the licence..." feliratra. Ezzel a licenc a fiókunkba kerül (lehet hogy várni kell pár órát). A letöltést és telepítést az Arturia Software Center-el tehetjük meg, és ez fogja aktiválni is a licencet.

https://www.arturia.com/products/software-instruments/augmented-strings-intro/overview

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése