Mazochisták előnyben

Sajnálattal tapasztalom, hogy a Tisztelt olvasók legnagyobb része tulajdonképpen mazochista. Más okát nem tudom elképzelni annak, hogy miért járnak ide a Microchips Sound Studio oldalaira. Természetesen tiszteletben tartom a beállítottságukat, annál is inkább mivel ezzel a viselkedésükkel másnak nem ártanak, szenvedést és fájdalmat nem okoznak csak saját maguknak. Nyilvánvaló, hogy csak egy önkínzó teszi meg azt, hogy olyasmit olvas ami neki nem tetszik, sőt mindezt rendszeresen, akár napi, de leginkább heti rendszerességgel. Láttam már néhány perverziót, de ilyet még nem...
Egy kis gyors statisztika
A blog első bejegyzése 2015.10.23-i dátumú. A jelen bejegyzés készült 2016.07.14-én. Ez azt jelenti, hogy azóta 8 és fél hónap telt el. Ennyi idő alatt 35 bejegyzés (gyakorlatilag minden héten 1db) lett közzétéve és 46573-szor lett az oldal megnyitva, ami átlagban havi 5500-ra jön ki. Feltételezhetően ez ennyi olvasást jelent. Nem minden cikket nyitnak meg ugyanannyiszor, pl. a legtöbbet megnyitott 2794, ami a matematikai átlag 1330-nak kb. a duplája. Persze ez a statisztikai és matematikai része a dolognak, a valóságban átlagban 500-600 közötti olvasóval lehet egy-egy bejegyzést számolni.

Egy kicsit beszédesebb a napi statisztika, ahonnan (átlagosan számolva) kiderül, hogy egy-egy cikk megjelenésekor nagyjából 500-an kattintanak rá, majd pár nap elteltével az oldal látogatottsága kb. 100/nap-ra csökken.

Ez tehát azt jelenti, hogy átlagban (szinte biztosan) az oldalra kattintanak
- naponta 100x
- havonta 5500x

Tételezzük fel, hogy egy-egy olvasó minden cikket elolvas, de csak egyszer kattint rá, ez 35 kattintás/főt jelent. Ha az összes 46573 kattintást elosztjuk ezzel a 35-el, akkor ez 1330 olvasót jelent. Persze ennyire azért biztosan nincs sok visszatérő, mint mondtam, a friss cikkeket kb. 500-an olvassák még aznap (feltételezve, hogy egy olvasó csak egyszer nyitja meg az adott bejegyzést). De ne legyünk ennyire optimisták, hiszen sokan lehetnek akik véletlenül csak belebotlanak valahol a linkbe, rákattintanak, majd miután pár sort elolvasnak, konstatálják, hogy ez bizony nem érdekli őket. Ennek megfelelően vegyük a fenti olvasók számának csak a felét! Ez nagyjából 250 rendszeres olvasót feltételez. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Facebook oldalt eddig 410-en lájkolták, és ennek is csak a felét tételezzük fel rendszeres olvasónak, akkor szintén a 250 közelében maradunk. Tehát úgy néz ki, hogy ez a 250 fő egy nem túl elképzelhetetlen, inkább elég rendesen alábecsült rendszeres látogató szám.

És most következik az érdekesség!
A Blogger statisztikákból jól látszik, hogy a látogatók legnagyobb része a Facebook-ról érkezik, tehát egy ott lévő linkre kattint rá. A Facebook azt is megmutatja, hogy egy-egy poszt hány emberhez ért el, ez átlagban 1500 embert jelent, de van olyan poszt is, ami 3000 feletti felhasználóhoz jutott el. A Facebook oldalon a legtöbbet kedvelt bejegyzést mindössze 20-an lájkolták. A különböző csoportokban elhelyezett linkekre ennél sokkal kevesebb, mindössze kb. 10 lájk érkezik.

Nagyításhoz katt a képre!
Természetesen a Blogger felületén is ki tudja fejezni az olvasó a tetszését, mégpedig a +1 gomb megnyomásával, amihez Google fiók szükséges. Ilyen persze biztosan nincsen mindenkinek... (mert Facebook van?) Figyelem, most jön egy nagyon meglepő adat, a legmagasabb elért +1-ek száma 4, azaz négy darab, de több bejegyzés egyet sem kapott, pedig minimum 350-szer rákattintottak, de van olyan is, amire 1134-szer.

Tehát ha hihetünk a Facebook és a Google nyilvántartásainak, a cikkekről tudomást szerző átlag 1500 emberből kb. 500-an kattintanak rá a linkre ami idehozza őket a Microchips oldalra, és ebből -pesszimista becslés alapján- kb. 250 ember az, aki el is olvassa a cikkeket, legalábbis rendszeresen. És ebből a 250 emberből mindösszesen (felfelé kerekítve) 30 az akinek tetszik is az amit olvas, a maradék 220 nem ezért jár ide. Ha pedig nem azért mert szórakoztatónak, érdekesnek, hasznosnak találja az írásokat, akkor más logikus következtetés nem marad mint hogy azért, hogy önmagát kínozza!

Érdekes hely ez a Magyarország és érdekesek a lakói is. Itt valamiért az van az emberek tudatában, hogy ami ingyen van az biztos hogy rossz minőségű, gyenge, tehát használhatatlan. Ami pénzbe kerül az biztosan sokkal jobb, sőt az ár emelkedésével egyenes arányban nő az érték is, viszont pénzt adni érte, -főleg sokat- senki sem akar. Az úgynevezett "magyar megoldás" tehát, hogy lopjunk! Így fizetés nélkül jutunk a kiváló minőséghez. Persze amikor az általunk lopott eszközökkel készített munkánkat aztán mások ellopják, fel vagyunk háborodva, hogy miért nem akarnak fizetni érte!

Hamar munka ritkán jó, tartja a bölcs magyar mondás, de arról a legtöbben elfelejtkeznek, hogy ennek megfelelően a jó munkához viszont idő kell. Az idő pedig pénz, még akkor is ha konkrétan senki nem fizet érte. Az átlagos magyar órabér 1000 Ft körül van. Egy egy cikk megírása bizony több napig is eltart és napi 1-3 órát is igényel. Átlagosan elmondhatjuk, hogy egy cikk megszületése -a kutatómunkákkal, grafikákkal, példákkal- kb. 10 órát emészt fel. Csak hogy a magyar gondolkodásmódnál maradjunk, ez pénzben 10.000 Ft-ot jelent cikkenként, ami heti 4 cikkel számolva havonta 40.000 Ft! De mondhatjuk úgy is, hogy nem 8 órát dolgozol naponta hanem 10-et, és néha a hétvégéden is 6 órában csak ezzel foglalkozol. Ha van az olvasók között olyan aki ezt vállalná teljesen ingyen, akkor az megérti hogy miről beszélek. Te áldoznál ennyit az életedből azért, hogy másoknak segíts? Megtennéd, hogy munka után nem a szeretteiddel vagy a barátaiddal töltöd az időt, és hétvégén sem pihensz vagy szórakozol annyit mint enélkül?

Én rengeteg ingyenes anyagot olvasok pl. a Facebookról linkelve, és nézek videón a Youtube-on és ha úgy találom hogy az adott anyag hasznos volt számomra, nem esik nehezemre megköszönni a készítőnek a befektetett idejét, energiáját és pénzét! Mindössze annyit kell tennem, hogy egy picit arrébb mozdítom az egeret és megnyomom rajta pontosan ugyan azt a gombot, amivel az oldalra léptem, tehát ez nem egy óriási erőt követelő, lehetetlen feladat. Ezzel egy Lájkot adok a cikknek vagy a videónak! Ezt okostévén, vagy okostelefonon is meg lehet ám tenni... Sőt én még ennél is tovább megyek! Bár a TV-ben sem szeretem a reklámokat és áldom a távirányító feltalálóját amivel ilyenkor átkapcsolok egy másik csatornára, a Youtube-on bizony megnézem a reklámot is, ha az adott csatorna, vagy az adott videó hasznos számomra! Ez nekem semmibe nem kerül, kibírom azt az 1 percet, a készítő pedig egy kis pénzhez jut -ami közvetlenül hozzá érkezik meg-, ezzel is megköszönöm és támogatom a munkáját, hogy azt a jövőben is ingyenesen élvezhessem!

A Microchips Sound Stúdió oldalain található anyagok mindenki számára ingyenesen olvashatóak! Semmiféle reklám nincsen elhelyezve, így megtekinteni és rákattintani sem kell! Bár már nem olyan egyedülállóak az itt magyar nyelven olvashatóak, mint ami 10 évvel ezelőtt lett volna, de szerintem sok ilyen részletes oldalt nem találunk. Nem lájkvadászatról van itt szó, hanem arról, hogy kinek mennyit ér meg a megszerzett tudás! Nem az elismerésért csinálom, a legtöbbször saját magamnak, akár emlékeztetőül. Sokat segít viszont ha látom, hogy van értelme a dolognak és nem csak az időmet töltöm el és önmagamat szórakoztatom vele!

Ha Te, Kedves olvasó úgy érzed, hogy amit a Microchips Sound Studio oldalain olvasol az tetszik, akárcsak kikapcsol egy pár percre a felgyorsult világ stresszes állapotából, vagy ne adj Isten talán még tanulsz is belőle valamit amit máshol kamatoztatsz, akkor legyen benned annyi, hogy egy kattintással kifejezed a köszönetedet az adott cikknél!

Kérdések és válaszok
Végülis a tapasztalatok alapján az oldalon megjelenő ismeretekre csak nagyon keveseknek van szükségük, a legtöbbeknek azok inkább csak szórakoztató jellegűek, amolyan színes magazin félék, hiszen akik olvassák 99%-ban már mindent tudnak a témáról, legalábbis a 46573 kattintáshoz képest beérkező kérdések számából kiindulva. Mert ugye aki mindennel tisztában van az nem is kell hogy kérdezzen... persze neki nem is kéne az oldalt sem olvasni. Ezek után aztán gondolom nem is jelent neki különösebb problémát, ha nem jut további információkhoz, vagy csak sokkal ritkábban.

Eredményes mixelést kívánok mindenkinek!