Profi mixelés - Az előkészítés

Az oktató sorozat eddigi részeiben megismertük a keveréshez használt két fő eszközcsoportot, az ekvalizereket és a kompresszorokat. Megismerhettük azt is, hogy ezek és egy keverőpult segítségével hogyan tudjuk megvalósítani a keverés célját, vagyis az egyensúlyt a mixben szereplő elemek (sávok) között. Egy tökéletes világban nem is lenne szükségünk ennél többre ahhoz, hogy egy jó minőségű mixet elkészítsünk. Mi azonban nem tökéletes világban élünk...

Minden mix biztonsági mixként (safe mix) kezdi az életét. A legtöbb ezen a szinten is marad, de néhány tovább fejlődik egy nagyszerű mix-é. Hogy mi az a "biztonsági mix"? Az olyan keverést hívjuk így, ami a legtöbb lehallgató készüléken (lejátszón) nagyjából ugyanúgy szól, de egy nagyszerű -ha úgy tetszik profi- mix mellé téve halljuk, hogy valami (valójában sok minden) még hiányzik belőle.

A mai résztől kezdve továbblépünk a biztonsági mix fokozaton, és a keverés egy magasabb szintjének megismerését kezdjük meg. Elsőként a kompresszorok témakőrhöz kapcsolódva a párhuzamos, vagy más néven New York kompressziót fogjuk megtanulni, de ehhez előbb létre kell hoznunk egy nagyon egyszerű, de minden tekintetben korrekt biztonsági mix-et. Az új sorozatban az egyes technikákat -ahogy mondani szokták tippeket és trükköket- szakítva az eddig megszokottakkal nem téma szerint csoportosítva, hanem felhasználás közben ismerhetjük meg.

De-esser a gyakorlatban

Mi az a De-esser? Mi egyáltalán az az "ess"? Habár ez egy angol nyelvű kifejezés, nagyon közel áll a magyar jelentéshez, vagyis az SZ-hez, mint mássalhangzóhoz. Az emberi beszéd (vagy ének) során bizonyos hangokat sziszegőként hallunk, ezek elsősorban az S és SZ hangok, de sziszegést okozhatnak a C, CS, T, TY, X, stb. hangzók is.

A sziszegő hangok tudományos meghatározása ez: Olyan zajos, magasfrekvenciájú mássalhangzók, amiket a levegő turbulens áramlása okoz, miközben kiáramlik a fogak között. Ezek a hangok -ha túl erősek- bizony nem kellemesek, ezért valamilyen módon kezelni kell őket. Az egyik legjobb megoldás a hangerejük csökkentése. Hogy milyen módon oldjuk ezt meg, azt nevezzük "SZ" mentesítésnek, vagy ismertebb (angol) elnevezéssel De-essingnek. Azokat a készülékeket és plugineket amik a műveletet elvégzik De-essernek nevezzük, de ettől függetlenül maga a beavatkozás nem egy készülék, hanem egy technika, mint azt a következőkben látni is fogjuk.